اردوی جهادی گروه رضوان- منطقه دهک عربخانه
محل استقرار تیم، مرکز بهداشت روستای دهک عربخانه از توابع نهبندان مشخص شد و قرار شد دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بسیج جامعه پزشکی و شبکه بهداشت نهبندان تمام توان خود را برای ارسال تجهیزات و اقلام مصرفی جهت برگزاری اردو بکار گیرند.
با توجه به لیست نهایی گروه (۳۴ نفر) برنامهریزی جهت خدمترسانی بهتر به منطقه صورت گرفت و گروه در قالب ۴ تیم شامل تیم دندانپزشکی، تیم پزشکی، تیم رصد و تیم فرهنگی در تاریخ مشخص شده (۲۳ مرداد) در منطقه حضور پیدا کرد و در این مدت یک هفته به حدود ۱۰۰۰ نفر از اهالی خدمت رسانی صورت گرفت.
در طول مدت حضور گروه در منطقه به روستاهای دهک عربخانه، بمبور، روددره، فراتان، پنهانی، شورآباد، چشمه زرد و هیرد بصورت جدی خدمت رسانی شد. البته از روستاهای بسیاری به محل استقرار تیم مراجعه شد که برای این عزیزان نیز خدمات لازم صورت گرفت.
*تیم دندانپزشکی در زمان حضور خود، برای ۳۵۰ نفر از اهالی منطقه، خدمات درمانی شامل ترمیم، کشیـدن و جرم گیری را انجام دادند. گروه هدف برای خدمات «ترمیم»، کودکان و دختران جوان، «کشیدن» و «جرمگیری»، همه اهالی بود. برآورد هزینه خدمات انجام شده در منطقه، مبلغی در حدود ۴۷۰ میلیون ريال می باشد.
*تیم پزشکی، بصورت گردشی به روستاها مراجعه کرده و بحث ویزیت و پایش اولیه جهت ارجاع به متخصصینی که با هماهنگی بسیج جامعه پزشکی استان قرار بود در روز ۲۷ مرداد در مرکز بهداشت روستای دهک عربخانه حضور یابند را پیگیری می کردند. در طی این مدت تعداد ۳۰۰ نفر مورد ویزیت عمومی قرار گرفتند. برآورد هزینه خدمات انجام شده در منطقه در این بخش، مبلغی در حدود ۲۷ میلیون ريال می باشد.
متخصصین مستقر در مرکز بهداشت در تاریخ ۲۷ مرداد شامل متخصص زنان، متخصص داخلی، متخصص اطفال و سونولوژیست، ۲۴۹ نفر از اهالی منطقه را ویزیت کرده و داروهای مورد نیازشان را که توسط شبکه بهداشت نهبندان و موسسه جهادی رضوان، به رایگان در اختیار تیم قرار گرفته بود، تجویز کردند. برآورد مالی خدمات صورت گرفته در این قسمت از طرح مبلغی در حدود ۱۰۰ میلیون ريال می باشد.
*تیم رصد وظیفه بسیار مهمی را در مدت حضور در منطقه پیگیری می کرد که در اینجا باید به چند نکته مهم اشاره کنیم:
خوشبختانه بسیاری از اساتید و دانشجویان رشته های مختلفی در اردوهای جهادی شرکت می کنند، که دانشجویان رشتهای پزشکی و مرتبط با پزشکی نیز همینگونه اند. فعالیت در امر بهداشت و درمان به همان مقدار که از اهمیت بالایی برخوردار است، حساس نیز هست. چرا که گاهی متاسفانه به دلیل عدم آگاهی از برخی مسائل، اقدامی صورت می گیرد که نهتنها به منطقه کمکی نمی کند، در برخی موارد با فعالیت های دانشگاه علوم پزشکی و شبکه بهداشت منطقه موازی است و یا بدتر از آن تداخل دارد.
تیم رصد که شامل دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته های بهداشت محیط، بهداشت عمومی و بهداشت دهان و دندان بودند در این مدت به رصد منطقه، روستاها و فعالیت های شبکه بهداشت نهبندان پرداختند و با مسئولین شبکه بهداشت جلساتی برگزار کردند که در نهایت، این فعالیتها منجر به تدوین سند راه گروههای جهادی بهداشت و درمان در منطقه شد. این سند راه که از آن نسخهایی در اختیار مراکز بهداشت منطقه و مسؤولین قرار خواهد گرفت به گروههای جهادی که در دوره های بعد قصد انجام اردو جهادی پزشکی را دارند، کمک میکند تا بهترین خدمات را در قالب اردو جهادی به مردم منطقه ارائه دهند و کمترین تداخل و یا فعالیت موازی را با شبکه بهداشت، داشته باشند. به واقع برای این فعالیت تحقیقاتی نمیتوان، رقمی تحت عنوان برآورد مالی خدمات به منطقه مشخص کرد، چون اثرات مثبت این سند راه بسیار زیاد و با ارزش است و تا چند سال نیز قابل استفاده میباشد، ان شاء الله.
خدا را شاکریم با کمک خیرین، همت پزشکان جهادگر وزارت بهداشت و همیاری بی دریغ مسئولین درگیر در امر بهداشت و درمان منطقه، این بار نیز توانستیم گامی کوچک در راستای بالا بردن سطح بهداشت و درمان در منطقه داشته باشیم. امید است تا با کمک و یاری خیرین و مسئولین بتوانیم گام های مثبت و ارزنده تری را در راستای ارتقاء سطح سلامتی ولی نعمتانمان در مناطق محروم خراسان جنوبی برداریم.
ومن الله توفیق